fredag den 3. december 2010

Hvad er det egentlig vi gør ved os selv?

Hvad er det egentlig vi gør ved os selv? Igennem vores liv uddanner vi os, vi arbejder med et emne, et fag eller et område, og stille, men yderst målrettet, bliver vores udsyn og vores forståelse for andres mening og / eller deres syn på sandheden mindre og mindre. Samtidig med at vores virkelighedsopfattelse bliver mere og mere tydelig for os selv, bliver det klart, at der er andre virkeligheder end den vi selv ser, men forståelsen herfor krymper konstant.
Sat på spidsen, så bliver vi alle mindre og mindre forstående for andres syn på virkeligheden, og mindre og mindre åbne for at se, hvordan andre ser virkeligheden. Vores virkelighed er den rigtige og de andres er forkert.

Denne udvikling er netop årsagen til, at vi skal udfordres af mennesker med andre forståelser, andre virkeligheder og andre netværk. Vi skal lade os udfordre! Læs lige det igen. Vi skal lade os udfordre. Vi skal forsøge at forstå den andens virkelighed, og det er netop forsøget som er vanskeligt. Prøv næste gang at du møder et menneske, som mener det afgjort modsatte end du gør, at forstå hvorfor personen mener som han/hun gør.

I denne øvelse ligger den store opdagelse, men kravet er, at du virkelig forsøger at forstå den anden persons synspunkt. Ikke en akademisk forståelse, men en forståelse hvor hele dit forståelsesapparat bliver aktiveret. Forsøg helt og fuldt at forstå hvorfor den pågældende person har udviklet sådan en holdning.

Hvorfor synes jeg så det er specielt vanskeligt? Det er netop vanskeligt, fordi vi i alle andre sammenhænge forsøger det stik modsatte. Medierne, diskussionerne og middagsselskaberne handler om at overbevise andre om, at netop dit eget verdensbillede er det rigtige, og at den andens billede er forkert. Vi er målbevidst opdraget til, at overbevise os selv om, at den holdning vi selv har, er den rigtige, og de andres er forkerte, og så kommer jeg, og hævder at vi netop skal forsøge det modsatte.

Jeg hævder fortsat, at det er netop hvad vi skal forsøge, og det er præcist hvad vi forsøgte i sidste uge, hvor vi havde vores årlige netweaving arrangement. Det kom til at stå krystalklart for mig, hvor vanskeligt det er, at forstå hvordan andre ser verden. Min påstand er, at de netværk hvor vi mødes med ligesindede, og med mennesker som arbejder med det sammen, som vi selv arbejder med, i bedste fald er tidsspilde, som kun anvendes til at bekræfte vores egen opfattelse.

Prøv at mødes med mennesker som arbejder med noget helt andet, end du gør, møde dem ærligt, forsøg at se deres virkelighed, og stil et hav af spørgsmål, så bliver du klogere, så udvides din opfattelse, og så bliver det for alvor spændende.

Fredagens vise ord: "Hvis mennesker ikke engang imellem gjorde fjollede ting, ville der aldrig blive lavet noget intelligent."

God weekend.

Bo Zoffmann
PS4 Partner
 

1 kommentar:

  1. Jeg kan bare sige tak!

    Fra tid til anden skal man stoppe op og kigge sig omkring. Det havde jeg lige glemt til jeg læste denne fredags opråb.

    Ha en god julefrokostfredag.
    Michael Ege

    SvarSlet