fredag den 24. juni 2011

Har du fokus på din egen motivation?

Som leder har du stor fokus på at motivere dine medarbejdere, men har du husket også at have fokus på at motivere dig selv? I den travle hverdag, hvor forhandlinger skal i hus, konflikter skal løses, chefen skal serviceres og medarbejderne motiveres, kan det godt være svært at huske at pleje sin egen motivation.

Men netop din motivation er vigtig, fordi den er en forudsætning for andres motivation. Du er dermed afgørende for at andre lykkes. Som leder skal du motivere andre og have det overskud, der skal til, for at kunne overskue og lede opgaver. Du er med til at sætte rammene for stemningen på arbejdspladsen, og dermed smitter din motivation af på resten af organisationen. Men det er ikke kun organisationen og medarbejdere, der bliver påvirket af den manglende motivation hos en leder. En leder, der er umotiveret, bliver en dårlig beslutningstager og risikerer at få følelsen af tomhed, der kan føre til udbrændthed.

Når man kommer til at stå i en situation, hvor motivationen er helt i bund, bliver det meget klart, hvor vigtig den egentlig er. Derfor kan man med fordel tænke over, hvad det er, der fungerer godt, i tider hvor motivationen er i top. Tænk f.eks. over, hvad det er, der har gjort en dag god, og hvorfor lige præcis denne dag var god i forhold til andre dage. Overvej også, hvad du kan gøre for at få flere af de gode dage. På den måde kan du spare lidt motivation sammen til ’hårde tider’, hvor lysten forsvinder.

I denne fredag vil jeg inspirere dig til, hvordan du kan få motivation og energi i hverdagen, og vil give dig følgende råd:

•Mål motiverer, så sæt nogle mål for dig selv. Start med de store langsigtede mål, og lav derefter mindre kortsigtede mål, og husk at være stolt over dine resultater. Gør dine mål og resultater synlige, både overfor medarbejderne og for omverden. Hæng f.eks. en tavle op, hvor I kan se, at I har nået jeres mål.

•Søg inspiration i positive mennesker, da det vil smitte af på din adfærd, og dermed på dine handlinger. Sørg også for at søge inspirationen uden for din organisation ved f.eks. at tage til en konference eller holde møder med personer, du synes er spændende.
Sportens verden kan også være et godt sted at finde inspiration, for her får du mulighed for at læse om forbilledernes heltegerninger eller om, hvordan de har håndteret kriser.

•Husk at dyrke livet ved siden af jobbet. Her kan du med fordel planlægge en ferie med familien eller andet, du kan se frem til.

Det er vigtigt at give sig selv tid til at gøre noget, som man godt kan lide, og at belønne sig selv efter større opgaver.

Dagens citat er fra den amerikanske forfatter Zig Ziglar:

People often say that motivation doesn’t last. Well, neither does bathing – that’s why we recommend it daily.

Rigtig god weekend :-)

Kirstine Grønhøj Jensen
PS4 konsulent

Ingen kommentarer:

Send en kommentar