tirsdag den 18. juni 2013

Før-brugerisme


I de flestes øjne stræber producenter efter at lancere ’det perfekte produkt’ – det som kan det hele, som fungerer, og som udfylder sig på en tom plads i markedet. Måske er det ultimative mål for ethvert firma, at deres produkt bliver varemærke for en produktkategori, ligesom at Tipp-Ex oftest bruges som fællesnævner for alt, der har med retteblæk at gøre.

Research à producent à forbruger

I så fald er vejen fra producenterne til forbrugerne udgjort af en vandret ligning, hvor et produkt produceres på baggrund af en masse research, for senere at ende i butiksvinduerne. Men denne tendens er blevet modificeret af en innovationsstrategi, som slår krøller på ligningen. Man er nemlig i højere grad begyndt at inkludere forbrugerne i selve produktudviklingsprocessen. Det vil sige, at forbrugerne får hænderne i produkterne, før de får lov at pryde facaderne. Et typisk ’pre-sumerism’-koncept, som Trendwatching.com har navngivet denne tendens, ser altså sådan ud:

Research à producent à forbruger-test à producent à forbruger

Meget tyder på, at behovet for input fra forbrugerne har at gøre med et stigende antal af mærker og varianter af produkter. Altså må producenterne, for at sikre købsinteresse når produktet er udviklet og produceret, simpelthen inddrage brugerdrevet produktudvikling i innovationsprocessen.

Konceptet kan typisk bruges, hvis man oplever et fald i salg og interesse hos interessenter. Blandt andre bruger Tiger-kæden og Lego deres forbrugere til at innovere og komme med ideer til deres produkter – altså inkluderer de forbrugerne i selve udviklingsprocessen. Vender man tendensen om og kigger på, hvorfor forbrugere, i mange tilfælde helt gratis, vælger at deltage, ja så skyldes det ønsket om ”at være først”, ”at vide mest”, ”at være anderledes”, ”at fortælle en historie” eller ”at forenes i kreative miljøer”. For forbrugere har en ustandselig sult for kult, som udvikles af de fristelser producenterne lokker med. Altså en kombination af behov for ”mere, bedre, større og hurtigere” og konsumenternes instinktive reaktion på nyt og på at kunne tage ansvar for eller engagere sig i en proces, danner rammerne for en fælles innovationsplatform, online såvel som offline.  

En sådan proces behøver ikke at strække sig over en længere periode, ej kræver den nødvendigvis en større planlægning eller budgettering. Før-brugerisme er noget, som alle virksomheder kan tage inspiration fra. Man kunne også bytte forbrugere ud med en anden interessegruppe, såsom medarbejdere i en afdeling. I det store hele handler tendensen om, at man kan tage ved lære af hinanden, at når man udvikler et koncept eller et produkt, så er der ingen grund til at søge at overbevise målgruppen, når man jo bare kan spørge dem!


Ida Gall Jørgensen
Praktikant PS4 A/S

Billeder: FreeDigitalPhotos.com

Ingen kommentarer:

Send en kommentar