mandag den 21. oktober 2013

Får du det bedste ud af dine møder?

Er du god til at lede dine møder? Formår du at engagere de deltagende og skabe en relevant og konstruktiv dialog? Med andre ord: Er du en god facilitator?

Den bedste facilitator er opmærksom på, at der skal skabes resultater gennem de mennesker, som er til stede på mødet. Det primære formål er, at koordinere en fælles indsats og træffe beslutninger. God mødeledelse er i realiteten en yderst kompleks opgave, og man skal være opmærksom på:
  • At sætte menneskers kompetencer/viden i spil.
  • At skabe fremdrift, at få synergien i spil og at skabe den konstruktive dialog.
  • Skåret ind til benet består det komplekse i, at mødeledelse kræver parallel mental tilstedeværelse på to niveauer.

Mødelederen skal både være til stede i mødet, men også være over det!

Det er lige netop dette, som den amerikanske kommunikationsprofessor Barnett Pearce sætter fokus på med begrebet "sprogspil". Det betegner ideen, at ethvert samspil mellem mennesker følger bestemte regler for roller og handlinger – som i spil. Det ’luskede’ ved sprogspillene er, at de fleste sjældent er opmærksomme på dem. Man indgår i dem, og følger reglerne uden at tænke over dem. Man er med Pearces ord: Gameplayer og/eller Gamemaster.


Gamemasteren er karakteriseret ved, at:
  • man kan indgå i sprogspillene, men samtidig har evnen til at se, hvornår det er hensigtsmæssigt at variere spillet, samt evnen til at introducere nye variationer og nye sprogspil.
  • han/hun ikke blot registrerer, når mødet kører ud på sidesporet (det kan de fleste gameplayere også), han kan også gøre noget ved det.
Gameplayeren er karakteriseret ved, at:
  • man kender og følger reglerne i spillet, men har ikke blik for de overordnede betingelser og værdier som spillet bygger på. Han/hun har derfor ikke det overblik og den forståelse der kræves, for at kunne ændre sprogspillets retning og kvalitet.
  • situationen fra møder er velkendt. Man kommer ud på et sidespor, det ene ord tager det andet og pludselig er tiden gået, uden at man har nået det, man skulle.
Næste gang du skal facilitere et møde kan du reflektere over, om du formår at styre sprogspillene og altså, om du er en gamemaster.


PS4-teametIngen kommentarer:

Send en kommentar