fredag den 31. januar 2014

Tillid og forskellige kulturer

Som ledelseskonsulent og teamcoach møder jeg ofte mange forskellige kulturer, der på den ene side gerne vil arbejde sammen med hinanden, men som på den anden side også er så forskellige, at de støder på forhindringer undervejs. Hvis de ikke taler om disse forskelligheder i hverdagen, ja, så kommer de let til at misforstå hinanden og danne forskellige antagelser omkring forskellige forhold.

Når mennesker er uvidende om noget, er det letteste desværre for de fleste at gætte sig frem til sandheden. I stedet for at spørge ind til den rigtige forståelse på rette tid og sted starter gætterierne, som er den sikreste måde til misforståelse og fejltolkning af hinanden.

Som teamcoach træner jeg ofte forskellige teammedlemmer til at forsøge at spørge ind til hinandens virkeligheder i stedet for blot at gætte. At skaffe sig den virkelige viden er en langt mere intelligent kommunikationsregel. Ved at benytte denne tilgang viser vi interesse for hinandens forskellighed, og vi kan lære af hinandens fortræffeligheder.

Tillid er her et vigtigt element, da vi med tillid får mere mod til at spørge, uden at vi føler os dumme eller nysgerrige. I Danmark arbejder vi ofte ud fra en høj tillid til andre mennesker. Vi er meget mere uformelle i vores omgangstone end de fleste andre lande, og vi er ofte ligeværdige personer - ledere og medarbejdere imellem. Mennesker fra andre steder i verdenen oplever os nogle gange som naive og lidt for godtroende i vores tillid til andre, specielt i rollen som leder eller samarbejdspartner. Sager som Stein Baggers har måske nok gjort os lidt mere skeptiske på nogle områder, men stadig har vi i Danmark flere, der tror på frihed under ansvar. Tillid er godt – kontrol er bedre.

Med tillid kommer ofte engagement, ejerskab, ansvar og medindflydelse. Den selvledende medarbejder er blevet langt mere reglen end undtagelsen på det danske arbejdsmarked, og derfor giver det også udfordringer i teams, hvis en medarbejder som den eneste forventer, at lederen kontrollerer, styrer og bestemmer.

Forventningsafstemning og fælles dialogmøder er nødvendige og givende, når flere kulturer skal samarbejde. Uanset om der er tale om indere, tyskere, nordmænd eller amerikanere, er vi fra lille Danmark meget anderledes end dem. Selvom det ikke er godt at tale om dem og os, så må jeg sige, at kulturforskelle ofte påvirker samarbejdet og vores fælles resultater på en uhensigtsmæssig måde, hvorfor jeg også her vil anbefale jer at invitere og inspirere til åben dialog med respekt for forskellighed og glæde ved det mangfoldige i en kultur.

I denne uge er Fredagens vise ord sagt af Bertolt Brecht:
”Tilliden skabes ved, at den tages i brug”. 


Anotherstep ønsker dig en rigtig god weekend 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar