fredag den 14. februar 2014

Den lykkelige arbejdsplads

En lykkelig arbejdsplads, hvor alle er tilfredse og glade lyder måske for godt til at være sandt. Men vejen til en lykkeligere arbejdsplads starter faktisk foran din egen dør og er en rejse du kan påbegynde i dag.
Tænk på, hvor påvirket du bliver af andres humør. Det er en god dag og du er i godt humør, men den første du møder på arbejdet deler ikke din entusiasme. Det sure ansigt sætter en dæmper på dit humør og de positive indspark, du ellers ville være kommet med, bliver lagt på hylden. Hvor positive tanker åbner din hjerne og lader dig se muligheder, blokerer de negative tanker din inspiration og dit fokus. Tilbage fra urtiden har negative tanker været en del af menneskets overlevelsesinstinkt. De skærper dit fokus i situationer med frygt eller vrede. Dit eneste fokus bliver den pågældende fare. I mere moderne tider er ’fare’ eksempelvis problemer på arbejdspladsen, i ægteskabet, i venskaber, banken eller lignende. Et negativt sind kan altså ikke fokusere på andet end de farer du står overfor.

Et positivt sind leder åbner derimod for fokus på andet. Positiv tankegang giver altså mere engagement, effektivitet og entusiasme -og medarbejdere med flere idéer. Det vil sige, at gladere medarbejder fører til en mere effektiv arbejdsgang.  Positive medarbejdere vil også munde ud i bedre kunderespons - kunden er jo blevet mødt af en positiv og smilende sælger. Ville du ikke også selv foretrække at handle med en åben og positiv person?

Altså er en positiv arbejdsplads godt for forretningen.  


Hvordan bekæmper du så bekymringerne? Hvordan starter rejsen til et positivt sind? Start med at udleve disse punkter
Smil – Det smitter! Det er bevist, at hvis man trækker på smilebåndet, når man ellers er nedtrykt, hjælper det med det samme. Man får straks en følelse af glæde.
Udvis taknemmelighed. Sig tak for selv de mindste ting. Et tak motiverer personer til at gentage aktionen en anden gang.
Sig ’pyt’, hvor du kan. Små og ligegyldige bekymringer bliver ofte gjort større end de egentlig er. Sig ’pyt’ og slip for unødvendige bekymringer.

På det seneste er der blevet forsket i de hjerneceller, vi på dansk kalder ’spejlneuroner’. Spejlneuroner er de hjerneceller, der bliver aktiveret, når vi spejler andre. Det er for eksempel spejlneuronerne der gør, at du gaber, når du ser andre gabe. Mennesket kopierer, eller spejler, ofte ubevidst, som når du klapper med, når alle andre klapper, du griner, når alle andre griner eller du smiler, når andre smiler. Det vil altså sige, at hvis du omgås individer, der smiler og leer meget, vil du spejle denne aktivitet og selv smile.  
Det lyder alt sammen meget godt. Men hvad får man egentlig ud af det, andet end en flok smilende medarbejdere? Hvorfor skal man implementere positiv psykologi? Effekterne er utallige gange blevet omtalt og påvist af diverse forskere. Blandt andet har en undersøgelse vist, at en flok læger udførte kompliceret kirurgi hurtigere og bedre, når de var i godt humør. En socialrådgiver viste sig at lave dobbelt så mange besøg hos klienter, hvis han/hun følte sig værdsat. Kort sagt; positivitet betaler sig.
Fredagens vise ord:
”Den der kun tager sjov for sjov og alvor kun alvorligt han har faktisk fattet begge dele lige dårligt!" - 
Piet Hein
God Weekend
Mette Sloth

Praktikant

Ingen kommentarer:

Send en kommentar