fredag den 1. juli 2011

Sommertid og feriestemning

I det nordiske klima, hvor forskellen på vinter og sommer føles meget stærkt, spiller sommerlivet og sommerferien en ekstra vigtig rolle.

Ferie kommer af det latinske «feriae» som var betegnelsen for romernes festdage, bl.a. den 13. i hver måned undtagen marts, maj, juli og oktober. I dag refererer ferie til de lønnede fridage, man tager en eller flere gange om året – og så selvfølgelig de officielle fridage, der også glæder eller forstyrrer, især i foråret.

Organiseret ferie, som vi kender det i dag, er et fænomen, som først og fremmest er opstået i den europæiske kulturtradition. I nogle ikke-europæiske samfund har produktionsforholdene, klimaet og traditioner nedtonet feriedagene og vigtigheden af disse. Amerikanere og Asiater holder eksempelvis sjældent så lang sommerferie som os i Europa.

Når juli nærmer sig her i Danmark, starter skolernes feriesæson, og for rigtig mange starter en tid med inspiration og kreativitet. Diverse sommerskoler (sportslige, musiske, maleriske, mentale, kulturelle) har gode tilbud, og lejrlivet bliver dyrket – hvor den største lejr vel nok i disse dage er i Roskilde.

Hvordan skal din sommerferie foregå? Hvad vil du gerne opnå med den?

For mig handler det om at mærke betydningen af ”Mental well being” og en oplevelse af opmærksomhed, hvor jeg retter mit fokus væk fra de handlingsorienterede tanker og hen imod de mere oplevelsesorienterede tanker. I hverdagen er jeg meget optaget af at gøre. Så ferie er for mig at være til stede - uden nødvendigvis at gøre. Her kan jeg være ved at reflektere over oplevelser og sanse indtryk - bare være, fordi det kan være en nydelse i sig selv. Mærke livet, energien og kroppen (som måske lige skal have et par ekstra gåture og lidt god pleje).

I min ferie har jeg valgt at være sammen med min familie på et dejligt sted, som i sig selv opfordrer sindet til ”bare” at være. Jeg lægger uret væk og finder spændende bøger frem - eller min PC, som selvfølgelig også er med til dyrkelse af de dejlige sommerhilsner, forberedelsen af den næste sæson med ro og refleksion og en mulighed for at følge verdenen som kilde til inspiration og oplevelse.

De fleste af os ved godt, hvad vi forventer, at ferien skal bibringe os, og hvad vi holder allermest af at gøre i ferien. Men ind imellem kommer vi måske til at lade os styre lidt for meget af en trang til den der helt fantastiske ferieoplevelse, som vi kan fortælle om, når vi kommer tilbage på jobbet igen. Måske synes vi, at vi da ”bør” være aktive og styrte rundt og gå på museer, sejle i kano, bestige bjerge og lægge avancerede planer for at opleve fremmede kulturer. Aktivitetsferie er ”in”, og det er jo også netop i en længere, sammenhængende ferie, at vi har mulighed for at kaste os ud i eventyr. Men hvis vores inderste behov i virkeligheden er bare at være til sammen med familien eller andre i vores nærhed – eller at være helt alene – og det er måske slet ikke nødvendigt at pakke det ind i avancerede oplevelser, så skal vi være ærlige overfor os selv og gøre det, som er lige præcis vores behov.

Vær opmærksom på dine behov fysisk, psykisk og socialt. Og sig dine behov højt. Hvis du siger dine behov højt – så er der en mulighed for, at de bliver indfriet!

Ugens gode ferieråd fra Network4people:

Mød sommeren og din ferie med opmærksomhed på netop dine behov - og sig dem højt, når du går i gang med planlægningen. Måske dine omgivelser har det på sammen måde…

Network4people ønsker jer alle en rigtig dejlig sommer – vi mødes til august.

Berit Weise
Partner PS4

Ingen kommentarer:

Send en kommentar