fredag den 2. november 2012

Fredagsinspiration: Har du tid til at kede dig?


Vi kender det alle sammen, og du har helt sikkert også prøvet det. At kede dig altså. Men måske er det et stykke tid siden, for det kan faktisk være sværere, end man tror.

Når man har en travl hverdag med møder, kurser, opfølgninger og mails, der på en eller anden måde skal koordineres med privatlivets sysler; indkøb, børnepasning, familiekomsammen, træning osv., kan det være svært at få tid til at kede sig.

Vi har så travlt med at planlægge og med at ”gøre noget”, at vi fuldstændig glemmer værdien i at have ingenting at lave. I forvejen har vi så travlt med at nå alle de ting, vi gerne vil, at vi, når vi endelig har et 10-minutters break, har alt muligt andet i tankerne.  Vi kan simpelthen ikke slappe af og nyde det at lave ingenting.

Da jeg var barn, kunne jeg hurtigt blive rastløs, hvis der ikke lige skete noget, jeg syntes var spændende. Når jeg brokkede mig til min mor, var hendes svar altid, at det er sundt at kede sig. Og hun havde ret. Kedsomhed er sundt for børn, da det fremmer dele af hjernens modningsproces, men det er faktisk også sundt for voksne. Forskning viser, at kedsomhed er en kærkommen pause for hjernen. Når vi keder os, får vores hjerne nemlig tid til at bearbejde og lagre alle de informationer og indtryk, den bliver bombarderet med i løbet af dagen.

Dette er derfor en påmindelse til dig om at huske værdien i at kede dig en gang imellem. Om at give dig selv en pause – og her mener jeg altså hverken en rygepause, kaffepause eller Facebook-pause, men i stedet tid, hvor du giver dig selv lov til at slappe af og lave ingenting. Det kræver i virkeligheden ikke det store. Kig ud af vinduet og nyd naturen, hvis du tager bussen, slip tankerne og lyt til musikken i radioen, hvis du sidder i kø i bilen på vej hjem eller slap af, når du venter ved kassen i supermarkedet, i stedet for at stresse eller tjekke mails og nyheder på mobilen.

Dét slet ikke at gøre noget, kan måske føles som spild af tid, men det er i virkeligheden lidt af en kunst. En kunst, der dog ikke kræver mere end nogle minutter af din dag, og som til gengæld giver tifold i overskud, glæde og fokus. Det giver dig nemlig tid til at tømme hovedet for tanker, et mentalt break, der skaber fornyet energi, så du er mere produktiv, når du skal være det.


Fredagens vise ord er et citat af Søren Kierkegaard:
De fleste mennesker haster så stærkt efter nydelsen, at de haster forbi den.


Network4People ønsker dig en dejligt kedelig weekend!

Mia Soo Gylling
Konsulent PS4 A/SBillede: FreeDigitalPhotos.net

Ingen kommentarer:

Send en kommentar