tirsdag den 2. august 2011

Kom godt i gang efter ferien


Af: Kirstine Grønhøj Jensen

Lyse sommeraftner, afslapning og masser af oplevelser – det kan være svært at slippe ferien, og hverdagen kan ramme én med dobbelt kraft, når vi vender tilbage. Hvordan kommer man på den bedste måde i gang igen efter sommerferien? Her er nogle råd, der gør det lettere at vende tilbage til skrivebordet.

Strandstolen er skiftet ud med kontorstolen, de kølige drinks med kaffe og vækkeurets ubarmhjertige hylen er tilbage igen om morgenen. Første gang uret ringer vil du sikkert ønske, at du lige kunne ligge i sol og varme og slappe af en uges tid mere. Det kan nogle gange være svært at komme tilbage til hverdagen, selvom du har fået koblet af og føler dig fuld af energi. Selvom du måske endda har glædet dig til at komme tilbage på jobbet, kan tanken om alle de ubesvarede mails, bunkerne på skrivebordet og alle de telefonopkald, der skal laves gøre det lidt uoverskueligt at skulle sætte sig ved skrivebordet igen.

I ferien sætter vi tempoet ned, glemmer alt om inboxen og koncentrerer os om os selv og vores familie. Efter vi har kørt på det laveste gear i ferien, er det vigtigt, at vi ikke sætter fuld fart på og stormer derudaf allerede fra dag 1 på jobbet. Vi må vænne os til skiftet mellem ferie og hverdag, og give os både mentalt og fysisk tid til at komme ind i den vante arbejdsrytme. Hvis ikke vi tager os denne tid, risikerer vi at løbe panden mod muren og få både stress og hovedpine.


Gode råd

Man må sørge for at lade sig selv følge med og indstille både kroppen og hjernen på at skal i gang igen. Det er væsentligt, at man accepterer, at man ikke fungerer optimalt, lige når man er vendt hjem fra ferie, og derfor skal bruge lidt tid på at køre sig selv i stilling til at vende tilbage. Du kan følge disse råd, for at få den bedst mulige start:

- Kom tilbage på jobbet på en onsdag: Dermed er der ikke så lang tid til weekend, hvilket gør det lettere at overskue den første arbejdsuge. Det gør det også nemmere den efterfølgende uge, at komme ind i arbejdsrytmen igen.

- Bliv opdateret på, hvad der er sket mens du har været væk.

- Undgå at sætte dig selv under pres: selvom det kan være fristende at tage et par ekstra lange dage på kontoret for at indhente det forsømte, så er det ikke en god ide. Det sætter dig under pres allerede fra start, og dermed får du hverken fysisk eller mentalt overskud. Gå hellere hjem i ordentlig tid! Dette fører os videre til næste råd:

- Accepter at du er bagud – det er uundgåeligt, så derfor kan du lige så godt affinde dig med det. I stedet for at forsøge at nå det hele første dag, eller give op med det samme, så begynd stille og roligt at indhente arbejdet. Dette gør du bedst ved at:

- Starte med de nemme opgaver frem for at kaste dig over de mest komplekse opgaver. Det vil give dig tid til stille og roligt at komme i gang igen.

- Sæt tid af til dig selv i kalenderen: Dagligdagen og travlheden melder sig hurtigt efter ferien, så sørg for med det samme at sætte lidt tid af til dig selv, familien og til at blive inspireret. Efter ferien er du blevet ladet op med energi og muligvis også en masse ideer, så du kan med fordel sætte kvalitetstid af til dig selv og blive inspireret af de ideer, du har fået under eller umiddelbart efter ferien.

- Planlæg din næste ferie med det samme: om det så bare er en forlænget weekend, så vil det give dig noget at se frem til, og du vil kunne se et lys for enden af tunnelen frem for udelukkende at se en mur af forsømt arbejde, der hober sig op.

Velkommen tilbage på arbejdet :-)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar