fredag den 4. februar 2011

Den lunefulde lykke

I forbindelse med at jeg har skrevet artiklen om stress i sidste nyhedsbrev og artiklen om arbejdsnarkomani på bloggen, kom jeg til at tænke over, at vi har skabt os en levevej, som vi bliver syge af og i sidste ende kan dø af. Det oser ikke lige frem af positivitet. Jeg researchede i den forbindelse på nettet, og i skarp kontrast til dette stødte jeg tilfældigvis på en udsendelse fra DR2 Deadline, 2. sektion fra 2008, der omhandlede lykke. Det fik mig til at tænke på, at danskerne bliver set som verdens lykkeligste folk. Danmark er kåret til verdens lykkeligste nation; vi har høj velfærd, en høj grad af lighed, social tillid, tillid til politikere og lav korruptionsrate – vi lever i et samfund, der næsten kan betegnes ’as good as it gets’. Og hvordan hænger det så sammen med, at jeg lige har belyst, hvor stort et problem stress og arbejdsafhængighed er i dagens Danmark?

Er vores mere eller mindre stressede tilværelse, hvor vi skal holde karrieren på sporet, sørge for hele tiden at udvikle os, så vi kan følge med tidens tendenser både arbejdsmæssigt og privat, og hvor vi skal prøve at leve et sundt liv med motion og god kost samt have tid til at pleje familie, venner og netværk, jagten på det lykkelige liv? Og ender vi i stedet op med stress og med at brænde ud, fordi vi prøver at leve op til forventninger fra samfundet og os selv, i stedet for at se på, hvad der egentlig gør os lykkelige som individ og ikke som et folkefærd?

Lykke er blevet et forbrugsgode, som vi alle har krav på og kan erhverve os, ikke kun fordi det er dejligt at være lykkelig, men også fordi det er bevist, at lykkelige mennesker lever længere, er sundere og opnår mere i tilværelsen. Og vi er blevet mere og mere optaget af, at finde lykken. Et hurtigt klik på nettet, og du bliver bombarderet med gode råd til at blive lykkeligere: ’Effektive råd til et bedre liv’, ’Her er vejen til mere lykke’, ’Sådan bliver du lykkeligere’ osv. Lykke er en vidunderlig følelse, som vi alle stræber efter, og jeg skal da også ærligt tilstå, at jeg selv har klikket videre på et par links, for hvem vil ikke gerne være lykkelig?

I udsendelsen fra DR2 bliver en ny tilgang inden for psykologi beskrevet, nemlig positiv psykologi, hvis budskab er, at personlig lykke i høj grad er et spørgsmål om vilje; at vi kan lære at tænke os lykkelige. Denne psykologi fokuserer på, hvad der er positivt og sundt ved mennesker, hvorimod den traditionelle psykologi fokuserer på, hvad der er galt, og hvor der ofte skal graves noget fra barndommen frem, der kan forklare din ulykke. På trods af, at vi i det danske samfund umiddelbart har stort set alle de overordnede forudsætninger for at være et lykkeligt folkefærd, er der stadig mange, der bliver depressive, er på lykkepiller og går til psykologer. Der er tendenser, der hiver i en retning af, at vi ikke er helt så lykkelige trods alt. Og de tendenser kan man se på i en mere individuel kontekst, fra en indre udvikling hos den enkelte person. Vi skal altså til at se, hvad vi selv kan gøre for at blive lykkelige.

I DR2-udsendelsen debatterer psykolog og forfatter, Sarah Zobel Kølpin, der bruger positiv psykologi i hendes bog ’Lev dig lykkelig’. Hun påpeger, at lykke er noget, man selv skaber i samvær med andre, men at det samtidig er et individuelt projekt, og at det handler om en beslutning og en ændret bevidsthed omkring nogle positive ting i tilværelsen. Som individ kan man starte med at tageansvar for sit liv ved at stille sig selv spørgsmålene: hvordan kan jeg ændre mine tanker og følelser, og hvor meget kan jeg egentlig selv påvirke mit liv? Hun betoner, at ansvar, indre bevidsthed og vilje er essentielle elementer, når vi snakker om at hæve vores livskvalitet, og at det er vigtigt at leve i nuet.

Det er svært at give en definition på lykke, på trods af, at det er noget vi alle søger. Lykke er individuelt, og det er forskelligt fra person til person, hvordan og hvornår de er lykkelige, men det vigtige er, at du selv har stor indflydelse på om du er lykkelig eller ej.

Fredagens vise ord:

Hvis du gennemsøger verden efter lykke kan du finde det til sidst, for verden er rund og leder dig tilbage til din egen dør.  - Robert Brault

Rigtig god weekend

Kirstine Grønhøj Jensen
PS4 konsulent

Ingen kommentarer:

Send en kommentar